2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Kasos uždegimas - kaip gydytis ?

Kiekvienas mėgstantis įkalt arba tiesiog kitaip (ne švelniai) vadinamas alkoholiku (lėtiniu, ūminiu, etatiniu ir t.t) turi susirūpinti savo sveikata! Kaip žinia alkoholis nėra mūsų draugas ir "duoda" jis per organizmą kaip reikiant. Šiandien pakalbėsiu apie labiausiai pažeidžiamą ir dažniausiai nebe atsistatantį mūsų virškinimo trakto rate esantį organą "Kasą" kuri yra labiausiai pažeidžiama alkoholio.
Kasa (lot. pancreas) — yra pagrindinė virškinimo sistemos liauka, gaminanti įvairius fermentus, skaidančius visas maisto medžiagas – baltymus, riebalus, angliavandenius. Tai mišrios sekrecijos liauka: kaip išorės sekrecijos liauka, gamina kasos sultis, succus pancreaticus(su fermentais), kurios kasos latakais patenka į dvylikapirštę žarną. Kasa esti pilkai rausvos spalvos, skiltelinės sandaros, minkštos konsistencijos. Ji yra pailgos formos, apie 16 – 22 cm ilgio, 3 – 9 cm pločio, 2 – 3 cm storio, sveria apie 75 g. Skiriamos trys kasos dalys: galva, caput pancreatis, kūnas, corpus pancreatis. Tarp galvos ir kūno yra nedidelis susiaurėjimas, vadinamas kasos kaklu, collum pancreatis. Nuo galvos žemyn ir į kairę yra atsikišusi kablinės atauga, procesus uncinatus. Kasos kūnas paprastai esti tribriaunis, jame matyti priekinis, užpakalinis ir apatinis paviršiai. Priekiniame paviršiuje yra taukinės gumburas, tuber omentale, išsikišantis į taukinės maišo ertmę užpakalinėje sienoje. Galva yra storesnė ir plokštesnė, joje aiškūs tik priekinis ir užpakalinis paviršiai.
Kasa taip pat yra vidaus sekrecijos liauka, gaminanti hormonus insuliną ir gliukagoną, kurie reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Kalbant Lietuviškai, organas yra kairėje jūsų pilvo pusėje, apačioje šonkaulių. Kasos uždegimas vadinamas "Pankreatitu".
Pankreatitas – tai dėl įvairių priežasčių atsiradęs ūminis ar lėtinis kasos uždegimas. Esant ūminiam pankreatitui (kasos uždegimui) staiga žūsta kasos ląstelės, agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti, „virškinti“ kasą, patenka į kraują, sukeldami sisteminį (viso organizmo) pažeidimą. Lėtinio pankreatito (kasos uždegimo) metu žuvusių kasos ląstelių vietą užpildo jungiamasis audinys, kasa randėja, mažėja jos fermentų gamyba ir vystosi lėtinis kasos nepakankamumas.
Susirgimo priežastys:
Ilgalaikis alkoholio vartojimas yra pagrindinė lėtinio kasos uždegimo priežastis, tačiau neretai stiprus apsinuodijimas alkoholiu sukelia ir ūminį uždegimą. Viena dažniausių ūminio kasos uždegimo priežasčių yra tulžies latakų akmenligė – jos metu sutrinka kasos sulčių nutekėjimas į dvylikapirštę žarną, kasos fermentų patenka atgal į kasą ir pradeda ją virškinti, sukeldami ląstelių nekrozę (žuvimą). Ūminis kasos uždegimas rečiau išsivysto po pilvo traumų ar operacijų, kai kurių tulžies latakų tyrimo metodų (ERCP – tai endoskopinis tyrimas, kurio metu suleidžiamas kontrastas į tulžies latakus), sergant opalige (kai opa prasigraužia į kasą) ir kai kuriomis virusinėmis ligomis (parotitu, AIDS), vartojant kai kurių vaistų (azatiopriną, valproinę rūgštį, estrogenus, furozemidą ir kt.). Kartais kasos uždegimą išprovokuoja labai padidėjęs lipidų (kraujo riebalų) kiekis. Vis dėlto kai kuriais atvejais nepavyksta nustatyti kasos uždegimo priežasties. Tokiu atveju diagnozuojamas idiopatinis pankreatitas.
Simptomai: pykinimas, vėmimas, besaikis vėmimas, skausmas skrandžio srytyje arba į kairę nuo jo (taip pat nugaros srityje ties kairiąja mentimi), karščiavimas.
Ūminiam kasos uždegimui būdinga staigi pradžia, stipriai išreikšti simptomai. Lėtinio pankreatito paūmėjimas primena ūminį uždegimą, tačiau nusiskundimai gali būti ir nuolatiniai, kartais sustiprėjantys. Vienas būdingiausių kasos uždegimo simptomų yra pilvo skausmas, lokalizuotas viršutinėje pilvo dalyje, daugiau po kairiuoju šonkaulių lanku, plintantis į kairę pusę (juosiantis), į nugarą. Skausmo intensyvumas gali būti labai įvairus. Taip pat atsiranda pykinimas, vėmimas, apetito stoka, pilvo pūtimas, sergant ūminiu kasos uždegimu galimas karščiavimas. Kūno svorio mažėjimas, viduriavimas ar dažnesnis tuštinimasis riebiomis išmatomis būdingesnis lėtiniam kasos uždegimui. Kiti nusiskundimai priklauso nuo esamų komplikacijų. Ūminio kasos uždegimo eiga priklauso nuo ligos sunkumo – tinkamai gydant nesunkų pankreatitą, savijauta pagerėja per 1-2 savaites, o sunkaus kasos uždegimo atveju gydymo ir sveikimo trukmė labai užtrunka ir priklauso nuo komplikacijų, tačiau net ir skiriant tinkamą sunkaus kasos uždegimo gydymą, gana daug ligonių miršta. Lėtiniam kasos uždegimui būdingi pamažu progresuojantys simptomai ir kasos nepakankamumas, ypač jei nesilaikoma režimo (vartojama alkoholio). Vienais atvejais simptomai būna nuolatiniai, kitais – būdingi kasos uždegimo paūmėjimai, tarp kurių savijauta būna nebloga.
Uždegimo aptikimas:
Ūminiam ir paūmėjusiam lėtiniam kasos uždegimui būdingas kasos fermentų (amilazės, lipazės) padidėjimas kraujyje ir šlapime, gali būti uždegiminių kraujo pokyčių – padidėjęs leukocitų skaičius, eritrocitų nusėdimo greitis, CRB (c reaktyvusis baltymas), dažnai randamas padidėjęs gliukozės kiekis, jei spaudžiami tulžies latakai – padidėję kepenų fermentai, bilirubinas. Instrumentiniais tyrimais (echoskopija, sudėtingesniais atvejais kompiuterine tomografija) nustatoma kasos pakitimų (pūliniai, cistos, sukalkėjimai), skystis pilvo ertmėje, tulžies latakų akmenys. Tulžies ir kasos latakams įvertinti gali būti atliekama ERCP – endoskopinis tyrimas, kurio metu suleidžiama kontrasto į latakus ir atliekamos rentgeno nuotraukos. Jei yra cista, gali būti atliekama jos punkcija – nustatomos vėžinės ląstelės, bakterijos. Taip pat atliekama fibrogastroduodenoskopija – dažnai randama uždegiminių skrandžio pakitimų, kartais net ir kraujavimas.
Gydymas:
Jokiu būdu ūminio ar sunkaus paūmėjusio lėtinio kasos uždegimo negydykite patys! Tokiais atvejais būtinas gydymas ligoninėje. Ūminio ir sunkesnio paūmėjusio lėtinio kasos uždegimo gydymas panašus. Pirmomis dienomis skiriama bado dieta, vėliau pamažu pradedama maitinti. Skiriama lašinių skysčių infuzijų, skrandžio sekreciją slopinančių vaistų (ranitidinas, omeprazolis), skausmą slopinančių vaistų (analginas, tramadolis), spazmolitikų (no-spa, papaverinas), pykinimą mažinančių vaistų (metoklopramidas), prisidėjus infekcinėms komplikacijoms – antibiotikų. Jei medikamentinis gydymas neefektyvus ir prasideda komplikacijos, atliekama kasos operacija. Operuojama ir tada, kai yra lėtinio kasos uždegimo komplikacijų – pseudocistos, spaudimas į gretimus organus, įtariamas vėžys. Sergant lėtiniu kasos uždegimu, skiriama kasos fermentų, esant skrandžio uždegimui – ranitidinas, omeprazolis. Didelė problema yra lėtinio skausmo malšinimas, kadangi įprastinių analgetikų (tramadolio, analgino) dažnai neužtenka, tenka skirti amitriptiliną, kartais net narkotinių analgetikų (morfijų), taip pat gali būti atliekama kasą įnervuojančių nervų blokada. Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje gydomas insulinu.
Kamuoja panašūs simptomai ? Drąsiai skambinate į greitąją medicinos pagalbą ir kviečiate į namus medikus, kurie jus nugabens į artimiausią medicinos skyrių, jus apžiūrėjęs chirurgas ir patikrinęs kraujo tyrimus patvirtins arba atmes ar tai kasos uždegimas ar papildomai reikia daryti "Echoskopiją". Jeigu atsakymas teigiamas bet kokiu atveju jūs būsite guldomas į vidaus ligų arba chirurgijos skyrių kur jums bus pastatyta "sistema" (Lašalinė infuzija) kur bus lašinamas fiziologinis tirpalas, CaCL bei ringeris, turi būti lašinama ne mažiau kaip 3 kartus per dieną po 500ml (Pirmą dieną ir daugiau). Skausmui slopinti naudojami preparatai (no-spa, ketanovas) jeigu pastarieji nepadeda, pacientui leidžiamas morfinas. Pirmas dvi-tris dienas taip ir pragulėsite, su lašalinėmis ant pečių ir tuščiu skrandžiu (nei maisto nei vandens GRIEŽTAI negalima vartoti). Kai organizmas išvalomas su preparatais skausmas atslūgsta pasidaro daug lengviau, atsiranda apetitas. Pradžiai reiktų gerti vandenį (paprastą, negazuotą), vandenį reikia gert po truputi. Vėliau prie vandens pridėti ir truputėlį maisto, tinka įvairūs sultiniai, skaidulos, vėliau minkštai virtos košės (ryžių, grikių taip pat ir bulvių). Po "ligoninės" maisto ir kelių dienų gulėjimo "gydymosi" jūs paleidžiamas namo, toliau gydytis ambulatoriškai.

Tolesnis gydymasis namuose.
Gydytojas turėjo jums išrašyti receptą, bent jau vieną. Dažniausiai išrašomas preparatas "Pangrol" kuris pripildytas kasos fermentų (pankreatino) pastarieji padeda virškinti, tai natūralus vaistai gaminami iš kiaulių kasos fermentų (kaip žinoma kiaulės organų struktūra panašios į žmones). Po vieną Pangrol kapsulę reikia suvartoti bent jau tris kartus per diena valgant arba pavalgius, tai padės lengvesniam maisto virškinimui. Taip kasa nebus per daug apkrauta gaminant virškinimo sekretą. Naudinga gerti erškėčių vaisių užpilą. 10 džiovintų vaisių termose užpilti stikline verdančio vandens, palikti 10 val., perkošti ir gerti po pusę stiklinės prieš valgant du kartus per dieną. Kai gydytojas paskiria dietą, per dieną būtina išgerti 2 litrus skysčių, galima vartoti nestiprią arbatą su medumi. Naudinga likus valandai iki pusryčių suvalgyti grikių miltų su kefyru. Šaukštą grikių miltų reikia užpilti stikline kefyro ir palikti per naktį. Į savo valgiaraštį būtina įtraukti jūros kopūstus, varškę, braškes. Juose yra mineralų, kurie normalizuoja kasos veiklą. Užuot gėrus kavą ar stiprią arbatą, reikėtų vartoti cikorijos gėrimą – 1 šaukštelį sausų maltų šaknų užpilti stikline verdančio vandens, palaukti 5-10 min. ir pagal skonį pridėti cukraus. Nuo pankreatito, diabeto, dvylikapirštės žarnos opos: iš avižų daigų pagaminti kisielių. Avižas reikia perrinkti, užmerkti ir padėti į šiltą vietą. Antrą dieną atsiras daigai. Juos reikia praplauti, išdžiovinti, o vėliau sumalti. Gautus miltus praskiesti šaltu vandeniu, viską užplikyti verdančiu vandeniu ir virinti 1-2 min., palaukti 20 min., praskiesti ir gerti šviežią. Negalima ruošti vaisto iš anksto. Valgykite po nedaug bet dažnai 5-6 kartus per dieną ir daugiau. Taip reiktų daryti maždaug iki 2 savaičių laikotarpio. Jeigu grįžus iš ligoninės skausmas vis dar jaučiamas nugaros srityje patartina skausmą malšinti šildant nugarą taip liaudiškai vadinama "pūsle" arba "grielka", jei toks būdas nepadeda reikia kreiptis į medikus. Sergant kasos uždegimu, rekomenduojama vartoti baltymingą, neriebų maistą, valgyti dažniau, nepersivalgyti. Geriau nevartoti riebios, rūkytos, keptos mėsos, majonezo, riebios žuvies, ankštinių daržovių, svogūnų, šokolado, gazuotų gėrimų, dažnai netoleruojamas šviežias pienas. Tinka liesos mėsos gaminiai, virtos bulvės, ryžiai, makaronai, rupių miltų duona, neriebi žuvis, vaisių ir daržovių sultys, žolelių arbatos, neriebūs pieno produktai, bananai, nulupti obuoliai ir kriaušės, liesi sultiniai ir kt. Susirgus ūminiu kasos uždegimu ar paūmėjus lėtiniam pirmomis dienomis skiriama bado dieta. Sustiprėjus simptomams patariama vengti didesnio fizinio krūvio. Sergant lėtiniu kasos uždegimu, rekomenduojama valgyti 6 kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis ir renkantis skrandžio nedirginančius ir lengvai virškinamus produktus. Pastovus mitybos režimas skatina tolygiai nutekėti kasos sultis, taip palengvindamas kasos ir kitų virškinimo sistemos organų darbą. Įprastai siūloma valgyti neriebią virtą ar troškintą jautieną, vištieną, veršieną, triušieną, taip pat virtą arba kapotą žuvį. Papildomai galima valgyti kiaušinius, varškę, neriebius sūrius.

Dieta

Pusryčiai. Omletas iš dviejų kiaušinių baltymų, pieniška avižų košė ir arbata.
Priešpiečiai. 100 gramų varškės ir arbata.
Pietūs. Virta arba troškina liesa mėsa, bulvių košė, virti žiediniai kopūstai arba brokoliai ir skiestos sultys.
Pavakariai. 100 gramų varškės ir skiestos sultys.
Vakarienė. Virta vištiena, šiek tiek grikių košės ir virtų daržovių.
Prieš miegą: gabalėlis virtos žuvies ir stiklinė neaitraus gėrimo.


Norint išvengti pakartotino uždegimo:
Gydytojai griežtai uždraudžia vartoti alkoholinius gėrimus, valgyti keptą, rūkytą ar labai riebų maistą. Tai ne visi supranta ir praėjus kuriam laikui vėl grįžta prie to "pačio". Stikliukas degtinaitės, šašlykas, vasaros metu alus prie vandens telkinio ar lengvas kokteilis. Tai gali sukelti pakartotini kasos uždegimą, antrą kartą tai gali įvykti daug greičiau nei po pirmojo. Atsiminkite tai jog po kiekvieno kasos uždegimo, ląstelės nebe atsistato. Jos žūva visam laikui, jeigu nesilaikysite šių patarimų tai gali jus atvesti ne tik iki vėžio bet ir iki morgo.

Labai mėgstate išlenkti taurelę ? Darykite tai saikingai ir kuo rėčiau. Niekada negerkite silpnų gėrimų ypač sidrų, kokteilių, likerių taip pat alaus, netgi mineralinio gazuoto vandens vartoti negalima. Jeigu jau taip baisiai norite gert gerkit degtinę ir tikrai ne pačią iš pigiųjų. Nuo 500g tikrai nieko neatsitiks per vakarą tik ant rytojaus to nekartokite! Taip pat stenkitės prie alkoholio nevartoti išvardytų jums žalingų maisto produktų (keptų, rūkytų, riebių) - tai ypač apkrauna kasos darbą. Vienas pirmųjų pojūčių prasidedant kasos uždegimui -  dažnas žagsėjimas kurį sunku suvaldyti, taip pat vėmimas, dilgsėjimai vidurinėje arba apatinėje pilvo srityje.

Geros sveikatos!

29 komentarai:

  1. ačiū, geras straipsnis, man kaip tik laiku

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Labai reikėtų jūsų pagalbos.Šiuo metu rašau kursinį darbą apie kasos uždegimus ir mitybą.
      Galbūt galėtumėte atsakyti į interviu klausimus apie tai? Būčiau labai dėkinga už pagalbą:)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Sveiki. Labai reikėtų jūsų pagalbos.Šiuo metu rašau kursinį darbą apie kasos uždegimus ir mitybą.
      Galbūt galėtumėte atsakyti į interviu klausimus apie tai? Būčiau labai dėkinga už pagalbą:)

      Panaikinti
  3. Palaukite- ar tai gali buti- " Nuo 500g tikrai nieko neatsitiks " tiesa apie alkoholio vartojima?!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dekoju Jums iz gera ir suprantamai parasyta straipsni.Buna skaitai ir nieko nesupranti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turiu letini kasos uzdegima.siaubingas pilvo skausmas.buvau isvestas i ligonine,tris paras vemiau be sustojimo.suleido 5 laselines paleido vakare namo. sennien pstebejau kad mano ismatos juodos ir granulem

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas tris paras turėjot laikytis dietos nieko nevalgyti ir negerti skysčių, Tik po to turėjo po truputi pratinti prie maisto, pradedant sultiniu, vėliau koše (faktiškai vandenine). Vėliau valgyti maistą kurį aprašiau šiame straipsnyje. Jeigu išmatos juodos, galbūt nesituštinote tą laiką kurį praleidote ligoninėje. Iškart nereikia baimintis ir laikytis nustatytu mitybos taisyklių bei kartu su maistu vartoti papildą "Pangrol". Kuris yra natūralus virškinimo fermentų papildas. O dėl 5 lašelinių tai čia yra labai mažai būna, kad lašina ir po 5L jų. Tai tiek.

      Panaikinti
  6. Sveiki, mano liga ūminis kasos uždegimas. Labai patiko jūsų straipsnis, suprantamas ir aiškus. Sakykit, gal daugiau turėtumėte kokių mitybos pavyzdžių? Nes jau nebežinau, ką valgyti, viskas taip atsibodę

    AtsakytiPanaikinti
  7. Uoj pamenu kai man kasos uzdegimas buvo.. Tada tiek informacijos turbut ir daktarai nezinojo, kiek paprastas zmogus internete gali rast. Dziugu del progreso.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėl tų 500 gramų-tai turbūt klaida,gal norėjo pasakyti 50 gr.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip dėl tos degtinės? Nuo 50gr gal nieko neatsitiks? Ar gal biškį daugiau galima?

    AtsakytiPanaikinti
  10. ne klaida tie 500gr, išgėriau-ir nieko (aišku ne vienu mauku,o per kokias 4 val.su užkanda,gera kompanija :) )

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,mane vargina duriantis skausmas vienoje vietoje-kairėje pusėje,aukščiau.Gydytoja syki paspaudė tą vieta-ai,tai čia kaulas,ne kasa.Tačiau dabar tikrai žinau jog TAI nuo netinkamo maisto ir ypač persivalgius.Daugiau jokių požymių lyg ir nėra.Kartais darau iškrovos dienas-parą laiko nieko nevalgau tik vanduo,arbata be cukraus.AR mano atveju badavimas nekenkia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas badavimas yra gerai. Jūsų atveju pabadauti sveika, tik ne labai dažnai. Dėl skausmų siūlyčiau pasidaryti echoskopiją.

      Panaikinti
    2. Ačiū už operatyvu atsakymą.Iškrovas dienas stengiuosi daryti maždaug karta per savaitę.Ar tai nėra per daug?
      Kaip ir sakėte būtinai eisiu pas gydytoja ir prašysiu tyrimo.Tiesa dabar atostogų metas ir kol kas negalėsiu,nes pavaduoju darbe kolega.O koki vaistą rekomenduotumėt kol kas tiesiog profilaktiškai pavartoti-turiu Mezym 2000..Nėra didelių skausmų,tiesiog tą vieta jaučiu,naudžia ir tiek.

      Panaikinti
    3. Reikėtų vartoti virškinimą skątinančius vaistus, tokius kaip Pangrol. Prisilaikyti reiktų ir nuo sunkaus riebaus bei kepto maisto, apie mitybą jau rašiau straipsnyje. Taip pat reiktų vengti ir sunkaus fizinio krūvio t.y sunkių daiktų nekilnoti ir t.t.

      Panaikinti
  12. Ar gali buti letinis kasos uzdegimas, jei neviduriuojama, bet kiti pozymiai tinka

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ar gali buti letinis kasos uzdegimas, jei neviduriuojama, bet kiti pozymiai tinka

    AtsakytiPanaikinti
  14. Rimuke.Taip gali.As niekada nevemiu neviduriuoju o turiu ta dziaugsma...

    AtsakytiPanaikinti
  15. mano atvejis toks jog pilvas yra labai stipriai issiputes , man jo neksauda, nebent paspaudus ties srandziu skausmas eina per pilva zemyn, i tualeta vaikstau retai ir atrodo kad pilnai neissitustinu , pasidariau kraujo tyrima ir jis galimai rodo kasos uzdegima, ar sie mano turimi simptomai gali buti kasos uzdegimo pozymiai ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai arba rodo arba nenoro jei amilaze virs 150 turetum jaust skausma bent man taip yra.norma amilazes 50 as dabar visada turiu 110 bet jauciuosi gerai,uzdegimas buvo nuo 2018 sausio 1(smagiai naujus atsvenciau) 3men ligoninej praleidau. Pas kokius daktarus einat kad su tokiais simptomais net echoskopo nepadaro,pilvas del daug ko gali buti issiputes

      Panaikinti
    2. O ka gali rodyti lipase zemesne nei norma? Mano 15, o norma zemiausia 20? Visur raso, kad letinis kasos uzdegimas arba vezys. Pas gydytojus tik po menesio priemima gavau. Simptomus ( skausmus, vemima, pilvo putima, maisto neviskinima) turiu jau 3 metus. Ypac pablogeja po svenciu- riebaus maisto ir alkoholio.

      Panaikinti
  16. Jau 3 mėnesiai praėjo nuo tos savaitės kaip viduriavau.Pasidariau kasos tyrima.Pankreatinės amilazės norma nuo 0 iki 53 U/l.Mano 55.32.Ar reiktų labai sunerimti.Apribojau maistą atsisakiau visko ko negalima.Nukrito 8 kg.svorio.Kas rytą baltas liežuvis neduoda ramybės.Ar ilgai galima vartoti Pangrol

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki,as jau daug metu vaikstau su skausmais skrandzio srityje.Lankiausi pas gydytojus,bet vis niekaip nera nustatyta,kad tai butu letinis pankreatitas.Ilga laika vartojau virskinimo fermentus,dabar jau du men,kaip jauciu pastovius skausmus,skrandzio srityje taip pat skausmas persiduoda i nugara,ispucia pilva.Kaip jus manote,ar tai gali buti letinis pankreatitas?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki.Mano kasa padidejus.Amilaze virsija 24 .Ar tai gali buti kasos uzdegimas ar dar kas nors baisaus

    AtsakytiPanaikinti
  19. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks! 먹튀폴리스

    AtsakytiPanaikinti